Dagbog
På denne side vil du kunne læse uddrag af Rune og Allans dagbøger fra ekspeditionen fra 2001

Tirsdag d. 10. juli 2001

(Uddrag fra Rune`s dagbog )

Nu er jeg helt sikker på vi kommer hjem igen, men det har set sort ud de sidste 3 dage. Den lille å vi skulle igennem, som forbandt søen vandflyveren landede på og floden, har været et sandt helvede. I 3 døgn har vi kæmpet os igennem tæt pileskov og væltede træer - det har været umenneskeligt.
Åen har zigzag`et meget af vejen og nogle gange måtte vi på land, tømme kanoen og bære alt udstyr igennem en jungle, måske 20-25 meter for så at pakke kanoen igen og trække os videre i skoven. Det er umuligt at padle, der er ganske enkelt ikke plads omkring os til det. 

40 timer i kanoen på 3 døgn, men så kom belønningen også.
Endelig var vi kommet frem til floden og den "rigtige" tur kunne begynde. Vi jublede, råbte og skreg, gav hinanden en ordentlig krammer og klappede hinanden på ryggen. Der var ingen af os der havde sagt noget om det under de "3 dage i helvede" - men vi havde begge tænkt det " klarer vi mon dette her, kommer vi mon gennem dette helvede og hvad nu hvis vi IKKE gør??".

Første rigtige lejr på floden er slået op og allerede i aften har vi set ørne, spor efter elg, ulve og bjørn. Vi har badet for første gang i 7 dage, men vi har ingen appetit - den kommer vel. 

Det er nu 24 timer siden jeg har fået noget at spise, men nu er jeg også ved at være sulten, maden er på vej. En rimelig god nattesøvn på et godt underlag har gjort at jeg ikke er så mørbanket. Formiddagen er gået med tøjvask og det var møgbeskidt, så det er rart med rent tøj i posen igen. 
Efter tøjvask blev der fisket lidt, godt nok uden held. Besluttede derefter at prøve at bage og det blev en succes. Blandingen blev god, hævningen udeblev dog, men det hævede lidt efterfølgende, i den medbragte ovn. Sidder nu og spiser bøfstroganof og nybagt brød. Når vi har ryddet op, skal vi i teltet med en kop kaffe og spille skak. Den der taber skal lave en ny omgang kaffe.

Det er ikke så let at gå ned til madlejren med kopper, thermokande og lidt affald i hændere mens 500 myg stikker på en gang, men kaffen skal jo laves.
Så tidligere på dagen fodaftryk fra en bjørn og jeg prøvede for sjov at sætte min str. 45 støvle i aftrykket. Der var masser af plads tilovers - sikke en lap de har.

Nr 2 kop kaffe blev bragt til vinderen og vi kravler i soveposen igen, ligger og taler om løst og fast mens den lille disckman og tilhørende højtalere spiller Gnags. Vi går til ro efter at have skrevet dagbog.
Har desværre noget svært ved at falde i søvn. De forbandede myggestik vi fik i lænden, på vristen og på hænderne i de "3 dage i helvede" klør så meget, at jeg klør hul på dem. Ved ikke om man kan få feber af så mange stik, men jeg ligger og har det som om man godt kan.
Især vristen generer mig, og jeg ved imorgen bliver et helvede at have støvlerne på. 
Ligger og tænker på dem der hjemme. Jeg har aldrig været så længe væk fra familien. Hvordan mon de har det ? 
  

Lørdag d. 14. juli 2001

(Uddrag fra Allan´s dagbog)

 

Der begynder efterhånden at tegne sig en form for hverdag.

Jeg står op først og giver lige Rune en albue i siden, hvorved han giver et par vågnelyde fra sig. Kravler ud af teltet og får startet et bål op og får sat kedlen over med vand til en kop te.

Når det er klar så endnu engang ind og kalde på Rune hvorefter han står op.

Morgenmaden består af havregryn med mælk og det er Runes job, at få blandet pulver og vand i den rette dosis.

Her sidst på formiddagen så vi det første tegn på, at der stadig er mennesker på kloden – ud over os. Oppe i 10 kilometers højde så vi en ruteflyver med retning mod nordvest. Måske den skulle ned i Inuvik.

Vi fik pakket kanoen og kom af sted kl. 12.30 til endnu en dag med høj sol og behagelig temperatur. Tror vi har haft 20 – 22 graders varme i dag. Skønt!

 

Det er nu 5. dag i træk med den slags vejr. Hvor længe mon det bliver ved med at gå godt?

Undervejs i dag så vi rigtig mange canadagæs med unger. De er ufattelig irriterende de gamle! De pisker af sted inde på land med flokken af unger efter sig. På et eller andet tidspunkt, efter flere hundrede meter, hopper de i vandet og forsøger at svømme hurtigere end kanoen. Og det er selv om vi padler i den modsatte side af floden mere end 50 meter fra dem. Når de har svømmet et par hundrede meter på den måde, letter de typisk og flyver et par hundrede meter længere ned af floden. Så ligger de og venter på, at vi skal nå ned til dem igen hvorefter hele dette halløj skal gentage sig.

Flokken af unger er efterfølgende spredt over mange hundrede meter på bredden og den enkelte unge er ret udsat for fare fra rovfugle. Efter et par kilometer vender den gamle som regel rundt og flyver tilbage til ungerne

Alt imens dette cirkus foregår skræpper de gamle gæs helt vildt og konstant, så man til sidst må råbe ”SÅ HOLD DOG KÆFT!”

Det sætter virkelig udtrykket en dum gås i relief.

    

Sidst på eftermiddag så vi en fisk ”ringe” på vandet. Vi fik lagt ind til bredden og jeg fandt fluestangen frem. Det er utroligt så få fisk vi ser, men der er stort set heller ikke insekter på vandet.

På skrænten, ovre på modsatte bred, så vi en moose kvie løbe op ad bakken. Flot syn!

Efter et kvarters tid uden held kunne jeg godt pakke sammen igen. Fisken havde ikke vist sig igen og ville ikke bide på fluen. Det vil bare ikke lykkedes med det fiskeri, men jeg håber meget snart det bliver bedre. Det er vores proviantsituation også lagt an på.

 

Vi nåede vores forudbestemte mål for dagen, udløbet ved Iroquis, klokken 17.59. Vi havde satset på, at være der ved 18-tiden, så det kunne end ikke DSB gøre mere præcist.

Nogle hundrede længere nedstrøms, fandt vi en fin sandplet hvor teltet kunne slås op. Det var perfekt til en lejr.


Tiden går enorm hurtigt, når vi først er kommet i land. Der er så mange gøremål og man skal jo også passe på at man ikke får stress.

Teltet skal slås op, madlejren skal gøre klar, vi var også i bad og fik vasket lidt tøj, og så skulle vi have aftensmad. For 4 dag i træk bestod den af ris med ristet peperoni. Nu har vi heller ikke mere af den pølse (men den smagte nu dejligt).

 

Inden man får set sig om, er der gået 4 timer uden at man på noget tidspunkt keder sig eller føler det trivielt.

Der blev brygget en kop kaffe, og i aften kunne vi sidde ude ved bålet uden at blive generet og overfaldt af myg. Dejligt!

Vi byggede en Inukshuk, en stenmand, som de lokale tidligere brugte for at holde onde ånder ude af lejeren.

Den blev lidt skæv men taget i betragtning, at det var første gang vi prøvede den var vi ganske tilfredse med resultatet.

Klokken blev 01.30 inden vi gik i teltet efter en god lang dag. Den totale distance på floden i dag var 31 kilometer.

 

 

Søndag d. 22. juli og natten til mandag d. 23.

(Uddrag fra Allan´s dagbog)

 

Jeg fik en herlig søvn efter vi lagde os til ro i morges ved 7-tiden.

Var kun vågen et par gange, og dette for at give Rune en albue i siden pga. overdreven snorkeri.

Kl. 15.00 vågnede jeg badet i sved – der var 33 grader i teltet.

Jeg steg direkte ud i floden for ,at blive svalet - og det var dejligt!

 

Efter badet og en kop kaffe + havregryn til ”morgenmad” gik jeg en tur op ad floden med min fiskestang.

Et stykke oppe rendte en stor bæk ud i floden, og lidt nedstrøms herfra var der et fint bagvand.

Dette burde være et perfekt sted til en fisk – hvis der altså var en.

Jeg fik sat et blink på og kaste godt ud i floden.

Blinket gled ned ad strømmen og jeg begyndte langsomt, at stramme linen op for at komme helt ned i bunden af bagvandet. Jeg havde ikke halet mere end et par omgange ind på hjulet førend der var hug og jeg kunne mærke, at det var en pæn stor fisk.

Kaldte på Rune at han meget gerne måtte komme med nettet.

Det var en gedde, men den kæmpede nærmest som en laks.

Den sprang helt fri af vandet 4 – 5 gange og trak mindst lige så mange gange 30 – 40 meter line af hjulet.

Efter et kvarters tid var den dog så træt, at jeg kunne få den listet ind i nettet.

Den blev målt til 88 cm. og blev derefter genudsat. Rune havde ikke lige lyst til geddesuppe – og det havde jeg nu heller ikke.

 

Efter endnu en kop kaffe ved bålet gik jeg en tur ned til bagvandet igen.

Havde ikke taget mere end 3 kast førend der sad en gedde igen.

Denne hoppede dog af efter et minuts tid, men efter yderligere et par runder på hjulet var der en ny. Det var da helt vildt! Endnu engang råbte jeg til Rune, at han skulle komme med nettet og kameraet. Denne skulle foreviges og den målte 92 cm.

Jeg mistede mit blink og måtte op efter et nyt. Rune havde hentet sin fiskestang, og jeg var ikke nået mere en 100 meter førend Rune råbte, at nu havde han én på.

Jeg løb tilbage og efter en forholdsvis kort, men tung fight, gled den ind i nettet. Gedden kunne dog dårligt være der, for den målte ikke mindre end 101 cm.

Desværre var kameraet gået i stykker og vi fik ingen billeder af den inden den blev genudsat. Rune insisterede dog på, at der efterfølgende skulle tages et billede, som viste hvor stor hans gedde var, og jeg er sikker på, at han nok skal huske den alligevel.


Vi begyndte, at pakke lejeren sammen ved 22.30-tiden for, at gøre klar til endnu en nattesejlads.

En hvidhovedet kongeørn kom svævende hen over os, og satte sig i toppen af et træ godt 100 meter fra os. Jeg tog kameraet og gik ned mod den i håb om, at få et par gode billeder af den. Kom ind på 40 – 50 meter mens den majestætisk sad og vippede på en gren.

Fik knipset et par billeder inden den lettede og den fortsatte sin søgen efter føde op af floden. Det er en fantastisk flot fugl med et vingefang på op til 230 cm.

 

Vi tog af sted ved midnatstid. Solen stod stadig pænt højt over horisonten og temperaturen målte vi til 27 grader. Der har hele dagen været næsten ulidelig varmt og trykkende – men vi klager absolut ikke.

 

Efter en times tid, fik vi øje på taget af en hytte inde mellem træerne. Vi lagde derind og gik op ad bakken og fandt et gammelt forfaldent træhus med tørvetag, hvoraf en del dog var faldet sammen. Det er det første menneskeskabte vi har set i 18 dage!


Det var fortsat varmt hele natten og der var stort set vindstille. Et fantastisk flot vejr at være på floden i, og det meste af tiden lod vil os bare drive med strømmen og nød stilheden og naturen.

 

På et tidspunkt skulle vi ifølge vores kort forbi et par småøer.

Vi kunne dog kun se den ene af øerne, men havde før været ude for at kortet og virkeligheden ikke stemte overens og vi lagde ikke noget videre i dette.

Lige pludselig begyndte kanoen at dreje rundt. Der var en lidt uhyggelig strøm med hvirvler, der fik vandet til at sprøjte op i luften som små gejsere.

Det plirrede også underligt i bunden af kanoen, som om vi drev henover en sandbund, men da jeg stak padlen i vandet for at måle dybden, kunne jeg end ikke nå bunden.

Det var svært at styre kanoen, og vi skulle padle både bagud og fremad bare for, at holde den nogenlunde på rette kurs.

Jeg må indrømme, at jeg var glad da vi var ude af dette igen. Ikke fordi der umiddelbart var nogen fare, men det var bare underligt spooky!

 

Kl. 05.00 kom vi efter 26 kilometers padlen til en ø hvor vi lagde ind og slog lejr. Dette vores 14. af slagsen.

Vi har en fået en god rutine i, at få lejeren sat og få teltet slået op. Vi ved hver især hvad hinanden gør, og det tog ikke mere end 20 minutter førend vi var færdige med dagens ”arbejde”.

Dette tidspunkt er dog det eneste hvor vi kan blive uenige - grænsende til diskussion. Hvis tur er det til at binde sløjfen i midten af teltet til stængerne??
Øv det var min tur igen!

Det er et skønt sted vi ligger med en fin udsigt.

Man kan nu se på bakkerne, at vi er ved at nærme os tundraen. Disse bliver efterhånden tyndere og tyndere besat af træer. Vi glæder os begge meget til, at komme helt derud og op og vandre i bakkerne og se ud over de enorme vider.

 

Klokken er lige nu ved at være 07.00 og jeg er træt.

Det småregner, men det er stadig lunt.

Skyerne i baggrunden indikerer, at det nok er ved at være slut med det gode vejr men vi har også været meget heldige indtil nu, og det har faktisk ikke regnet i 14 dage.

Mere kan vi vel ikke forvente og forlange.

 

Jeg savner Birgitte og pigerne MEGET!

Onsdag d. 25. Torsdag d. 26. Juli

(Uddrag fra Rune`s dagbog)

Hele natten og dagen har det regnet og temperaturen
har ligget omkring 3-4 grader,  så vi har fundet det varme tøj frem.  Vi har ligget i teltet det meste af dagen og  kom først ud i eftermiddags for at finde det varme tøj frem, få noget at spise og komme bare lidt i gang.
  
Allan prøvede med lidt fiskeri, desværre uden at være ligeså heldig som sidst. Jeg gik en tur op ad floden for at få gang i de kolde og stive lemmer. Vi optog lidt film til den kommende udsendelse og tog et par billeder, så I kan se hvor omskiftelig vejret kan være på disse breddegrader. Luften og vinden er meget koldere end vandet i floden så der er tåget på og omkring floden. Mine tanker ledes hen på Brabrand sø om efteråret når mosekonen brygger…

Aftensmaden blev fortæret i form af dejlig varm tomatsuppe og et stykke franskbrød. Et ganske udmærket franskbrød, så jeg tænkte om det var noget jeg skulle fortsætte med når vi kommer hjem.
Efter maden blev lejren ryddet op, noget vi altid gør så det er klar til brug igen, og vi kravlede i teltet igen med en kop kakao for at spille Meyer om øl når vi engang kommer tilbage til Inuvik. Skylder 3 øl til Allan fra tidligere spil, men der er lang vej endnu så det ændrer sig forhåbentlig inden vandflyveren henter os ved Krekovick Landing.  Vi talte om at det bliver skønt at sidde ved et bord og på en stol med ryglæn igen. Det har vi ikke gjort i snart 3 uger, men der er mindst 14 dage endnu til vi kommer tilbage til civilisationen.

Selvom det har været koldt i dag, har vi nu haft det hyggeligt med Giro 413 sange, spytklat-længdespring og andre barnlige lege.  Allan er nu rimelig god til de gamle sange, kan både ”kære lille mormor – titte til hinanden – gå med i lunden – 2 lys på et bord” og andre. Mistænker ham for at være trofast lytter hver søndag over middag.

I morgen skal vi videre uanset vejret, så vi kan komme og på tundraen. Det var ellers planen vi skulle have været det i dag, men vejret ville det altså anderledes. Bare det ikke regner eller stormer nordfra med den kolde vind fra ishavet, så skal det nok gå.  

Det regnede da vi vågnede, men vi havde jo aftalt at vi skulle videre. Morgenmaden var en hurtig omgang havregryn med pulvermælk og the til. Det var efterhånden blevet obligatorisk med denne morgenmad.
Lejren blev, sædvanen tro hurtigt pakket sammen på grund af det gode samarbejde – vi vidste begge hvad den anden gjorde under de vante procedurer – kanoen læsset og søsat.
Koldt, blæsende og regnvejr gjorde at fingrene hurtig blev stivfrosne og det blev besværligt at holde om padlen, men vi gled trods dette ned ad floden. Vi så en megastor elgtyr med skovle der spændte over 1,5 meter. Den fortrak væk fra floden 50 meter før vi kom op til den. Allan fik dog filmet lidt med DR kameraet.
Efter 6 timers sejlads fandt vi en passende lejrplads og der blev samlet brænde i området til et stort bål , så vi kunne få tørret vores tøj. Selv med regntøj på var vores almindelige tøj desværre blevet vådt. Næste projekt var en gang aftensmad, men dovenskaben rakte kun til  ris med soyasovs.
 

Vi besluttede at gå op på bakketoppen 200 meter fra lejren, for at tage nogle billeder.
Deroppe fra kunne vi konstatere at det lysnede i det fjerne og de mørke tunge skyer var på vej væk.


Vi traskede tilbage, lavede kaffe og gik i teltet for at spille denobligatoriske omgang skak. Jeg havde insisteret på vi ikke skulle spille om noget længere når vi spillede skak. Ellers ville jeg ende i bundløs gæld.
Planen for den kommende dag var en kort tur på kun 20 km, da vi havde projekter der skulle ordnes. Bagning, tøjvask og badning. 3 ting som tog en rum tid hver for sig, og en hel dag tilsammen. 

Længslen hjem til familien fylder meget nu og i en stille stund tænker jeg på hvad de mon laver lige nu !.   

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

11.10 | 21:21

Det var Sjovt at høre fra Jer --også dengang -- mest dengang! Hvordan har I det nu og hvad laver I ? Ser I noget til Mikkel, Peter med flere? Vi har det ok

...
09.10 | 14:42
Om os har modtaget 2
11.10 | 21:13
Hjem har modtaget 6
09.05 | 23:29
Foto "3days in hell" har modtaget 1
Du kan lide denne side